Et Kristent Børnehjem i Kalaymyo, Myanmar

NYHEDER

New Life Center set med vore øjne.
”Målet er, at vi ikke længere skal være ustabile som en båd, der kastes hid og did af vinden, eller som godtroende børn. Lad os ikke blive vildledt af menneskers snedige påhit og falske lærdomme. Nej, i trofasthed overfor sandheden og i kærlighed til hinanden skal vi vokse op til at ligne Kristus på enhver måde, det er jo ham, der er hovedet for legemet, og under hans ledelse sammenføjes det og vokser i kærlighed, idet hver enkelt del udfører sin specielle opgave og derved hjælper til at knytte det hele sammen til en enhed”


Med disse ord, som er grundstenen til den 3. bygning, vil vi tage jer med på vores lille rejse til New Life Center i Kalemyo. Vi ønsker, at alle som færdes på NLC må lære Jesus at kende og ligne ham mere og mere, og at børnene må vokse op og blive gode kristne samfundsborgere til gavn for Myanmar. Landet er næsten 16 gange større end DK, men meget fattigt, og kun i Kalemyo-området er der mange kristne. Vi oplevede dog befolkningen som MEGET rig på kærlighed, tålmodighed og gæstfrihed.
Det var dejligt at komme ned til varmen fra det fugtige og kolde nord til 23-28 grader. Hjemmefra havde vi bestilt 2 håndboldmål med net, så børnene kunne spille bold. Målene var ubehandlet jern, så de måtte lige have lidt maling, så de ikke ruster, og så blev der ellers gang i boldspillet. En dag var vi på udflugt med børnene til Elefantsparken i en ”skrammelbus” og på sten/grusveje, men vi kom til en fantastisk legeplads. I skulle have set børnene, ja, for os virkede det som om de aldrig før havde set noget lignende. Vi fodrede også rigtig elefanter. Det gav os en øjenåbner, - vi skal vist have lavet en legeplads med gynger!Det var en meget stærk oplevelse at møde børnene, som efter et par dage ”tøede op”, - de skulle lige se os an. Desværre kunne vi ikke tale sammen, men måske bliver de snart bedre til engelsk. Det gav de håndslag på ved afrejsen.De var meget interesseret i Ellen M.’s håndarbejde og de er meget lærenemme. Får de en besked om noget, udfører de de hurtigt, det gælder både store og små.
Deres soveforhold var ikke særligt gode, deres senge var en hård træseng med en sivmåtte til madras,
og de sov op til 3 personer i hver seng. Godt nok er nogen af dem små, men de bliver jo også større.

For medbragte donerede penge købte vi køjesenge i rustfrit stål og nye madrasser, så alle nu har en seng hver + lidt ”privatliv”. Det var billigt at købe dernede og sengede blev lavet på et værksted lige ud til gaden. Børnene var helt vilde, og tumlede rundt i deres senge, ja de var virkelig taknemlige.

Her ses vaskepladsen......
men der er gjort klar til flere toiletter + brusere, men det skal der jo være penge til. Gud er stor, for han har allerede svaret på vore bønner. I skrivende stund har en glad giver doneret et beløb, så der allerede nu er gang i projektet. Takken lader vi gå opad.
Der skal bygges bag den nye bygning i 2 etager, så der bliver en afd. for både piger og drenge.

En byggekyndig håndværker tilbød sin arbejdskraft på indvielsesdagen, så det er fantastisk, at han nu er igang, lige her bag bygning 2.

Køkkenet var nok mere primitivt, end vi havde regnet med, men det må vente til bygning 3. De har intet køleskab, intet komfur, kun et ildsted, men det kan lade sig gøre at lave mad. De har dog en elektrisk riskoger. Der skal jo koges meget ris, da menuen stort set er ris morgen, middag og aften + noget suppe. Maden var nok den største udfordring for os.
Håndvasken i køkkenet er bare en vandhane ind af vinduet, og der skyller man maden/grønsagerne og klarer opvasken, samt vasker hænder. Affaldsvandet derfra løber bare ud på jorden udenfor bygningen, og der midt afløbet er der en vandboring, som går ca. 10 meter ned. Det er IKKE optimalt.
Visioner omkring byggeprojekt 3 vender vi tilbage til senere.

Om Gud vil, ønsker vi at rejse derned igen, for bygningerne trænger til en omgang maling, og så håber vi at kunne få følgeskab af andre, som vil hjælpe til.

Der lyttes til undervisning i hygiejne og førstehjælp.
Vi var rundt i mange kirker i ugens løb, og mødte fantastisk lovsang, stærk bøn og stor kærlighed til Jesus. Der er ca. 370.000 indb. I Kalemyo, 70 % er kristne, og det prægede byen. -----Al ære til Gud for NLC. Kærlig hilsen fra Ellen Margrethe og Carsten
Strøm blev indlagt til bygn. 2 og computere er installeret og klar til undervisning. En dieselgenerator leverer strømmen, men vi forventer i udgangen af 2020 at få lagt strøm ind fra staten til NLC. Forbøn: At Gud vil sende undervisere til engelsk og computer samt symaskiner. At vi må få de midler, vi har brug for. TAK: En kæmpe tak til alle dem, der arbejder og gør en indsats på og for NLC.
Emmanuel, hans søster Chin, svigerinde og bror Bawi. Søsteren bor på hjemmet. Bawi arbejder deltids på hjemmet.

 

Baggrund

Der bor i Danmark ca. 1500 flygtninge fra Chin provinsen i Myanmar. De fleste er kristne og bor i Vestjylland, hvor de sammen har bygget Chin Betel Church i Skjern, der er tilknyttet Baptist samfundet i Danmark.

Kirkens præst Emmanuel Cinzah fik en vision om, at hans familie sammen med menigheden og venner i Danmark skulle bygge og drive et børnehjem i Myanmar.

Visionen blev virkeliggjort, og den 16. december 2017, blev New Life Center indviet ved en festgudstjeneste i Chin-kirken i Skjern.

Støttekreds for New Life Center 

Stiftende generalforsamling for støttekreds for New Life Center blev holdt den. 27 april 2019 i Chin Bethel Church på nykærsvej 7, 6900 Skjern. Vi var ca. 50 deltagere. På mødet godkendte deltagerne vedtægter, og der blev valgt en bestyrelse på fem medlemmer. Desuden blev der vedtaget  kontigent på 100 kr. om året pr. person for medlemskab af støtteforeningen, og det blev også besluttet, at man for 3000 kr. per år eller 250 kr. per måned kan støtte med faderskab for et barn. Forsamlingen afsluttedes med fællesmiddag.   

 

Vedtægter, blanketter vedr. støttekreds, medlems kontingent og støtte som faderskab kan findes og læses på New Life Centers hjemmeside www.nlcmyanmar.com.  På hjmmesiden kan du også finde bestyrelsesmedlemmerne, billeder og følge med i New Life Centers aktiviteter. 

Skoleåret 2019 er i gang

Børnene i New Life Center er i gang med skoleåret 2019. Alle folkeskoler i Myanmar begynder i Juni måned. 2018 var et fantastisk skoleår, hvor alle børn bestod med et tilfredsstillende eksamensresultat. Der er 18 børn i centeret, hvor 1 af dem går i 1. klasse, 5 af dem går i 2. klasse, 3 går i 3. klasse, 1 går i 4. klasse, 1 går i 5. klasse, 1 går i 6. klasse, 2 går i 7. klasse, 2 går i 8. klasse og 2 går i 9. klasse. 

Personale og bestyrelsesmedlemmer for New Life Center i Myanmar

Bestyrelsen for New Life Center i Myanmar består af 7 medlemmer. Den daglige ledelse varetages af to medarbejdere, der er lønnede og som bor på hjemmet: En mandlig daglig leder, og en kvindelig kok, der sammen med frivillige og ulønnede har det daglige ansvar for børnene og for hjemmet.

Container afsendt til New life Center i Mynamar

Vi står med stor taknemlighed til Genbrug  Syd ( GTS ), som bevilgede forskelige materialer, der blev samlet i en container. Containeren blev sendt fra København, og det tog ca. 40 dage for den at ankomme til Yangon. Efter at modtagerinstitutionen fik toldfri godkendelse af den burmesisk myndighed, blev containeren videresendt til Kalemyo, hvor New Life Center ligger. Blandt disse materialer er der computere og symaskiner, som vil være en stor hjælp for mange mennesker. 

Computere og Symaskiner er klar til at anvendes

Computere og symaskiner, der sendtes til New Life Center, er klar til at bruges af praktikanter. Men en presserende udfordring er, at vi er nødt til at ansætte to eksperter. Den ene til computerlære, og den anden til symaskine-undervisning.

Den nye bygning er færdig

Vi vil gerne sende vores inderlige tak til alle jer, der har et varmt hjerte for at hjælpe børn og unge i Myanmar, fordi jeres bidrag muliggør forskellige omstændigheder, og nu kan mange mennesker nyde deres liv med denne nye bygning som deres læringscenter og få et lysere håb i fremtiden. Lad os arbejde sammen for Guds rige. Gud velsigne jer alle.